Fenntarthatósági tippek: tegyél te is a zöldebb jövőért

fenntarthatóság, környezetvédelem, energiatakarékosság, szén-dioxid-kibocsátás
Shutterstock - Romolo Tavani
környezetvédelem energiahatékonyság tippek fenntarthatóság energiatakarékosság
A mindennapi döntéseink jelentős hatással vannak a környezetünkre, ezért fontos mindenkinek lépéseket tennie a zöldebb életért. Ha változtatunk néhány hétköznapi szokásunkon, fenntarthatóbb életet élhetünk.

Amikor fenntarthatóságról beszélünk, gyakran a nagy léptékű ipari változásokra gondolunk, pedig a mindennapi döntéseinken is múlik a bolygónk sorsa. Az energiafelhasználás csökkentése, a hulladék minimalizálása, vagy a tudatos táplálkozás mind olyan területek, ahol az egyéni választásainknak globális hatása lehet. 

zöld életmód, fenntarthatóság, környezetvédelem
A fenntarthatóság nemcsak globális szinten fontos
Forrás: Shutterstock

Íme, néhány tipp azért, hogy fenntarthatóbban élhessünk

Energiafelhasználás csökkentése 

  • A készenléti üzemmódnak köszönhetően az elektronikus eszközök akkor is fogyasztanak energiát, amikor ki vannak kapcsolva. Az energiaszámlánknak csaknem 10 százaléka megy el erre a "fantomenergia-fogyasztásra".
  • Egy órányi videó közvetítése egy tévén körülbelül 15-ször annyi energiát fogyaszt, mint egy telefonon, és háromszor annyit, mint egy laptopon. Válasszuk tehát inkább a kisebb képernyőt - és fontoljuk meg a képernyőmentes idő beiktatását.
  • Az asztali számítógépet vagy laptopot helyezzük alvó üzemmódba, amikor nem használjuk, például ebéd közben. 
  • A felhők is fogyasztanak energiát: virtuálisan se tároljuk a felesleget! Töröljük ki azokat az e-maileket, amikre nincs szükségünk, és tartsunk szanálást a fotó- és videótárunkban is, valamint kapcsoljuk ki az összes felesleges e-mail-értesítést.
  • Válasszuk a lift helyett a lépcsőt: ezzel megspóroljuk a lift működtetéséhez szükséges energiát, és csökkentjük az épület szén-dioxid-kibocsátását. 
károsanyag-kibocsátás
Sok döntésünkkel csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást
Forrás: Shutterstock

Károsanyag-kibocsátás csökkentése

  • Vásároljunk lehetőség szerint helyben termelt élelmiszert. Minél messzebbről jön az étel, annál több üvegházhatású gázt bocsátottak ki a boltba szállítás során. 
  • Használjuk a telefonunkat és egyéb elektronikai eszközeinket legalább három-négy évig. Ha pedig eljött a váltás ideje, fontoljuk meg egy felújított készülék beszerzését. Így csökkenthetjük az új készülék gyártása és tengerentúli szállítása által okozott környezeti terhelést.
  • Legalább hetente egyszer járjunk autó vagy motor helyett kerékpárral a munkába. Ezzel kiküszöbölhetjük az aznapi ingázásból származó CO2-kibocsátást, és legalább 20 százalékkal csökkenthetjük a heti kibocsátást.
  • Ahelyett, hogy minden nap autóval járnánk dolgozni, próbáljunk meg minden héten legalább egy nap tömegközlekedéssel (vagy akár telekocsiban) utazni. Ezzel segíthetünk csökkenteni az utakon közlekedő autók számát, valamint a szén-dioxid-kibocsátást.
  • Sokat tehetünk azzal is, ha ellenőrizzük az autónk guminyomását: ha túl alacsony,  akkor a kocsi több üzemanyagot fogyaszt, ami növeli a szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

Fenntartható táplálkozás

  • Amikor csak tehetjük, csomagoljunk magunknak ebédet, ám ha lehet, a papír helyett válasszunk újrahasználható megoldásokat. A műanyag zacskó helyett próbáljuk ki a méhviaszos tasakokat, szalvétákat. 
  • Főzzünk ételrendelés helyett: egy átlagos étterem által felhasznált energia nagy része olyan dolgokra megy el, mint a higiénia, a hűtés és a világítás, míg az ételek elkészítésére csak 35 százalékát fordítják. Csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, és spóroljunk egy kis pénzt, vagyis főzzünk inkább otthon.
  • Legyünk húsmentesek - különösen kerüljük a marhahúst - minden héten legalább egy nap. Világszerte az ember által okozott összes üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 15 százaléka az állattenyésztésnek köszönhető, amelynek közel kétharmada a szarvasmarhák tenyésztéséből származik.
újrahasznosítható csomagolás, újrahasznosítás, fenntarthatóság, hulladékcsökkentés
Mindig válasszuk azt, ami újrahasznosítható
Forrás: Shutterstock

Hulladékcsökkentés

  • Már a kukába is tehetünk műanyag helyett papírzacskót, de egyáltalán nem muszáj bármivel kibélelnünk: elég egy gyors öblítés is. A műanyag szemeteszsákoknak a lebomlása akár 100 évig is eltarthat, károsítva ezzel az ökoszisztémát és az élővilágot.
  • Sok teafilter készül műanyagból, ezért jobb, ha erre is odafigyelünk. A legegyszerűbb ha filteres helyett szálas vagy tasakos teát vásárolunk.
  • Váltsunk olyan sminktermékekre, amelyek vegánok, és - ami a legfontosabb - újrahasznosítható vagy újratölthető csomagolással rendelkeznek. A kozmetikai ipar évente több milliárd csomagolást gyárt, és a legtöbbjük nem újrahasznosítható.
  • Használjunk e-hitelesítő alkalmazásokat, szkenneljük be és küldje el e-mailben a dokumentumokat, hogy elkerüljük a felesleges nyomtatást. Váltsunk a papíralapú számlázásról digitálisra, ezzel is csökkentve a papírfelhasználást.

A fenntarthatóságra való törekvés nemcsak a környezetünk védelmében játszik kulcsszerepet, hanem saját egészségünk és jólétünk szempontjából is előnyös. Kezdjük azzal, hogy tudatosan választunk, és vegyük észre, hogy az apró lépéseknek globális hatásuk van!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.