80 éves lett Gimli a Gyűrűk Urából - 10 érdekesség John Rhys-Daviesről

Los Angeles Premiere Of LucasFilms' "Indiana Jones And The Dial Of Destiny" - Arrivals John Rhys-Davies
FilmMagic - Axelle/Bauer-Griffin
Afrikában nőtt fel, a dublőrét küldte el maga helyett tetováltatni, és a volt szerelmét ápolta a halálos ágyán. 80. születésnapját ünnepli a nagyszerű karakterszínész John Rhys-Davies, akiről talán te sem tudtad a következő érdekességeket.

Afrikában, Angliában és Walesben telt a gyerekkora

Az angliai Salisbury városában született 1944. április 5-én, walesi szülők gyermekeként. Az édesanyja ápolónőként, az édesapja gépészmérnökként és a gyarmati rendvédelmi erők tisztjeként is dolgozott. Utóbbi minőségében Tanganyikába helyezték át, így John Rhys-Davies a gyerekkorából jó néhány évet töltött Afrikába, míg vissza nem költözött a családjuk Walesbe.

42 év különbséggel játszotta el ugyanazt a szerepet a mozivásznon

A színészi karrierje igazán az 1980-as évek elején indult be, amikor egy éven belül szerepet játszott a Shogun tévésorozatban és Az elveszett frigyláda fosztogatóiban. Az utóbbiban alakított Sallah bőrébe tavaly, 42 év múltán újra belebújt az Indiana Jones és a sors tárcsája kedvéért.

Ő volt a legmagasabb A gyűrű szövetségében

A karrierje másik ikonikus szerepét a Gyűrűk Ura-trilógiában játszotta Gimliként. Noha ő alakította a filmbeli csapatban a törpöt, a valóságban az összes tagnál magasabb a maga 185 centijével.

A dublőrét küldte el maga helyett tetováltatni

A Gyűrűk Ura-filmekben a gyűrű szövetségét játszó kilenc színész a sok hónapnyi, megterhelő új-zélandi forgatás végén egy közös tetoválást készíttetett a nagy élmény emlékére: tünde rúnákkal varratták magukra a kilenc jelet. Egyedül John Rhys-Davies húzta ki magát a közös mókából, és a dublőrét küldte el maga helyett tetováltatni – akinek az akciójelenetek miatt igazából többet is kellett a kamerák előtt állnia Gimliként, mint neki.

Gimli mellett egy másik fontos figurát is eljátszott a Gyűrűk Urában

A Gyűrűk Ura: A király visszatér, azaz a trilógia sokszoros Oscar-díjas záródarabjának egyik fontos szereplője Szilszakáll, a fa formájú ősi lény. Az ő hangját a film eredeti változatában John Rhys-Davies adta, így ő lett az egyetlen, aki két fontos szereplőt is eljátszott a produkcióban.

Csak ezt kell tenned, ha Oscar-jelölt filmet akarsz készíteni

Létezik egy biztos recept arra, ha valaki Oscar-jelölt filmet akar összehozni, sőt olyan produkciót, amit a legrangosabb kategóriában, a legjobb filmek között jelölnek a díjra: szerződtetni kell hozzá John Rhys-Daviest és Kiran Shaht. Utóbbi neve nem túl ismert a nagyközönség számára, ő egy kenyai-indiai származású, törpenövésű színész és kaszkadőr, akivel Rhys-Davies eddig a következő, egytől-egyig a legjobb film Oscarra jelölt filmekben dolgozott együtt: Az elveszett frigyláda fosztogató, A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége, A Gyűrűk Ura: A két torony, A Gyűrűk Ura: A király visszatér.

Metálalbumon is közreműködött

A Gyűrűk Ura-filmekben szereplőtárs Christopher Lee-hez hasonlóan ő is kedvelője a metál műfajának, és közreműködött ilyen stílusú lemezen is. A metál egyik különleges, „a capella” változatát képviselő Van Canto együttes Voices of Fire című albumán hallható a hangja.

A volt szerelmét ápolta a halálos ágyán

1966-ban vette el feleségül Suzanne A. D. Wilkinsont, akivel közel húsz éven át tartott a házasságuk, két közös gyerekkel. 1985-ben költöztek szét, de hivatalosan sosem váltak el, és jó barátságban maradtak. Amikor Wilkinson az Alzheimer-betegsége miatt 2010-ben elhunyt, az utolsó időszakban Rhys-Davies is ott volt mellette. A színész jelenlegi párkapcsolata 2004 óta tart Lisa Manninggal, akitől egy lánya is született. 

Egy kis szigeten szeret legjobban élni

Már régóta az Ír-tengeren fekvő kis Man-sziget lakója, ahol senki sem zargatja őt a hírneve miatt. A helyi közösségnek igyekszik a segítségét is adni, ő a hangja például a Man-sziget turisztikai reklámjainak és a helyi vármúzeum tárlatvezetésének is.

80 felett sem pihen

A legutóbbi munkáját az Aquaman és az elveszett királyság jelentette 2023-ban, amihez csak a hangját kellett adnia. De az elkövetkező évekre nem kevesebb, mint 14 különféle produkció szerepel a naptárjában, amiket már vagy leforgattak, vagy most készülnek, vagy előkészítés alatt állnak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.